ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)
Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protein (*) berasaskan soya. Pengasingan (isolation) protein yang pertama ni dicipta oleh Dr. Shaklee pada awal 70-an. Bahan utama produk ialah kacang soya yang tidak diubah genetiknya (non-Genetically Modified Organism @ non-GMO). Setiap tong ESP yang beratnya 850gm adalah dihasilkan daripada 30,000 gm @ 30 kg kacang soya!! Ia selamat dari sebarang bahan kimia. Isoflavone (genistein & daidzein) yang penting juga dapat dikekalkan sebab pemprosesannya menggunakan air, bukan alkohol.
ESP mengandungi 9 asid amino(**) penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia turut diperkaya dengan 5 jenis vitamin & 4 jenis mineral. Ia sangat sesuai untuk semua peringkat umur, muda hingga tua. Kandungan Indeks Glisemik(***) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai bagi penghidap kencing manis. Setiap satu hidangan ESP adalah bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, tiada kolesterol, tiada asid urik & sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.
ESP mengandungi 9 asid amino(**) penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia turut diperkaya dengan 5 jenis vitamin & 4 jenis mineral. Ia sangat sesuai untuk semua peringkat umur, muda hingga tua. Kandungan Indeks Glisemik(***) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai bagi penghidap kencing manis. Setiap satu hidangan ESP adalah bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, tiada kolesterol, tiada asid urik & sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.
Manfaat ESP :
● Awet muda - Mengandungi asid amino penting untuk bina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit dan lain-lain lagi. Jadi, protein sangat penting dalam proses membaik pulih sel badan. Pengambilan yang kerap adalah kunci kepada awet muda
● Baik untuk hormon - Kacang soya mengandungi isoflavone yang mempunyai fungsi sama seperti hormon wanita. Ia bantu merendahkan paras kolesterol, mengurangkan risiko osteoporosis & sakit jantung.
● Baik untuk prostat - Genistein yang terkandung dalam kacang soya telah terbukti menghalang pertumbuhan sel kanser serta menghalang ia daripada merebak. Ia memusnahkan radikel bebas di dalam badan sebelum ia menukarkan sel DNA kepada sel kanser. Ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus, ovari, menopaus & pembesaran prostat.
● Kulit remaja - meransang pembentukan semula kulit & otot, mengurangkan kedutan, agen anti-penuaan, mengembalikan radian kulit & kepejalan otot, percepat penyembuhan luka & mengurangkan kesan parut
● Membekal tenaga dengan segera & kekal lama, meningkatkan sistem imun, mencegah migraine, insomnia & tekanan
● Membaiki masalah rambut seperti beruban, rambut gugur, mengurangkan pigmentasi, kedutan & kesan tua
● Meningkatkan kualiti memori, kesuburan & seksual
Penerangan
(*) Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama yang membentuk hormon manusia. Maka, setiap organ kita memerlukan protein. Kekurangan protein menyebabkan masalah lebihan air yang tinggi dalam tubuh, sistem ketahanan badan yang rendah, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut, pertumbuhan terbantut, masalah penghadaman, masalah penghasilan darah & hormon, membawa kepada kegagalan fungsi organ & akhirnya boleh membawa kepada kematian.
(**) Apa itu asid amino? Protein terdiri daripada 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protein yang berbeza, mengikut keperluan protein & enzim yang diperlukan tubuh. Terdapat asid amino tertentu yang tidak dapat dihasilkan tubuh & mesti diperolehi dari sumber permakanan (asid amino perlu). ESP menyediakan kesemua asid amino tersebut. Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali sebagai Identity Preserved Programme (IPP) untuk memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik; dari benih hingga kepada pengeluarannya.
(***) Indeks Glisemik (G.I) menempatkan kedudukan karbobidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang memecah kepada gula dengan cepat mempunyai G.I. yang tinggi manakala karbohidrat yang terpecah kepada gula secara perlahan-lahan mempunyai G.I. yang rendah. Mengekalkan paras gula yang rendah dalam darah adalah penting dalam pengurangan berat badan & kesihatan jangka masa panjang,
Tiada ulasan:
Catat Ulasan